Απλές τηγανίτες με αλεύρι και νερό, με τριμμενο τυρί φετα και μέλι, οπως μας το έφτιαχνε και η μανα μας. Ποσο πολυ μας αρεσε αυτό το απλό γλυκο.
Ειναι ενα απο τα γλυκα που φτιαχνόταν και από τις αρχαίες Έλληνιδες μαναδες για τα παιδια τους.
"ΣΤΑΙΤΙΤΑΣ πλακοῦς ποιὸς ἐκ σταιτὸς καὶ μέλιτος. μνημονεύει Ἐπίχαρμος ἐν Ἥβας Γάμῳ: σταῖς δ’ ἐστὶν ὑγρὸν εἰς τήγανον ὑποχεόμενον, μέλιτος ἐπιβαλλομένου καὶ σησάμης καὶ τυροῦ, ὡς Ἰατροκλῆς φησίν."
Απόσπασμα από τους Δειπνοσοφιστές του Αθηναίου (Δειπνοσοφισταί ΙΔ/646b)
Απόσπασμα από τους Δειπνοσοφιστές του Αθηναίου (Δειπνοσοφισταί ΙΔ/646b)
"Παρασκεύασμα ζύμης φτιαγμενης από σταρένιο αλεύρι και μέλι. Το αναφέρει ο Επίχαρμος στο "Γάμο της Ήβας": η ζυμη τηγανιζετε και μετά προσθέτουμε μέλι, σουσάμι και τυρί, όπως λέει και ο Ιατροκλής."
Ανακατεύουμε το αλεύρι με (το κρυο ανθρακουχο) νερό μέχρι να γίνει μια ομοιογενή ζύμη.
Το βαζουμε για μισή ώρα στο ψυγειο.
Βάζουμε σε τηγάνι το λάδι και, όταν κάψει καλά, ρίχνουμε κουταλιές κουταλιες την ζυμη.
Τις γυριζουμε συχνα και οταν ροδίσουν, τις βγάζουμε από το τηγάνι και τις ακουμπάμε σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν.
Τις σερβίρουμε πασπαλίζοντας με μέλι, σουσάμι και τριμμενο τυρί φετα.
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. Νερό (ανθρακουχο κρυο)
1 πρεζα αλάτι
100 γρ μέλι
50 γρ. σουσάμι
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
φέτα τυρί
Semplice frittelle con farina e acqua, formaggio feta e miele, come faceva a noi la nostra madre. Ci piaceva amiamo tanto questo semplice dolce.
E 'uno dei dolci realizzati dagli antiche madri greche per i loro figli.
"ΣΤΑΙΤΙΤΑΣ πλακοῦς ποιὸς ἐκ σταιτὸς καὶ μέλιτος. μνημονεύει Ἐπίχαρμος ἐν Ἥβας Γάμῳ: σταῖς δ’ ἐστὶν ὑγρὸν εἰς τήγανον ὑποχεόμενον, μέλιτος ἐπιβαλλομένου καὶ σησάμης καὶ τυροῦ, ὡς Ἰατροκλῆς φησίν."
Estratto dal ateniese Dipnosofistis (Deipnosofistai ID/646b)
"Preparazione della pasta di farina di frumento e miele. Ne parla Epiharmou alle "Le nozze di Iva", friggere la pastela poi aggiungere il miele, sesamo e formaggio, come dice Iatroklis"
Mescolare la farina con acqua( fredda frizzante) fino a farlo diventare un impasto uniforme.
Mettere circa mezz'ora in frigorifero.
Versate l'olio nel tegame e, quando è calda, aggiungere la pastela .
Girare spesso e quando sono dorate, togliere dalla padella e appogiarle su un tovagliolo per assorbire l' olio .
Servire cosparse di miele, semi di sesamo e formaggio feta.
200 gr. farina, per tutti gli usi
100 gr. Acqua (ancora freddo)
1 pizzico di sale
100 g di miele
50 gr. sesamo
olio per friggere
Formaggio feta
Nessun commento:
Posta un commento